Antikorupcijske aktivnosti na lokalnom nivou predstavljene pred Komitetom regiona EU

0
12

Poseban aspekt izlaganja odnosio se na predstavljanje podataka iz analize planova integriteta kao i izvještaja o sprovodjenju planova koji je izradila Agencija, kao i preporuka koje je Agencija dala organima vlasti u cilju unaprijeđenja planova integriteta.

 

Koordinator Sektora za prevenciju korupcije Mladen Tomović predstavio ostvarene rezultate u prve dvije godine rada Agencije za spriječavanje korupcije sa posebnim osvrtom na aktivnosti Crne Gore u prevenciji korupcije na lokalnom nivou, na sjednici Zajedničkog savjetodavnog odbora između Komiteta regiona EU i Crne Gore, koja je održana 3. i 4. maja u Briselu.

Tomović je, u okviru teme sastanka “Prevencija korupcije na lokalnom nivou”, govorio o nadležnostima i aktivnostima Agencije za sprječavanje korupcije, koja je  nosilac i koordinator preventivnih antikorupcijskih aktivnosti koje se realizuju u organima lokalne samouprave i lokalne uprave u Crnoj Gori.

Učesnike Zajedničnog savjetodavnog odbora je upoznao o planu integriteta na lokalnom nivou, koji je donešen u svim opštinama u Crnoj Gori. Sve opštine su imenovale menadžere integriteta i redovno izvještavaju Agenciju o sprovođenju planova integriteta, odnosno o realizaciji  antikorupcijskih mjera koje su tim planovima definisane. Poseban aspekt izlaganja odnosio se na predstavljanje podataka iz analize planova integriteta kao i izvještaja o sprovodjenju planova koji je izradila Agencija, kao i preporuka koje je Agencija dala organima vlasti u cilju unaprijedjenja planova integriteta. Navedene analize pokazale su da je vec nakon dvije godine od uspostavljanja planova integriteta došlo do značajnog smanjenja uticaja identifikovanih rizika na lokalnom nivou. Imajući u vidu da su planovi integriteta dvogodišnji dokumenti sada predstoji priprema za ažuriranje planova integriteta i njihovo dalje unaprijedjenje u skladu sa preporukama Agencije kako bi se identifikovani rizici dodano umanjili odnosno eliminisali.

Narednog dana, 4. maja, održan je“Dan proširenja”, koji je okupio lokalne i regionalne predstavnike zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, Evropske komisije i Komiteta regiona.

Dan proširenja, koji organizuje Komitet regiona EU, posvećen je pitanjima i politikama proširenja, sa fokusom na pripremu lokalne i regionalne administracije za proces pristupanja EU, budući da se najveći dio evropskog zakonodavstva implementira upravo na lokalnom nivou.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име