Politička volja ključna u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou

0
14

Korupcija na lokalnom nivou nije samo lokalni problempa i borba protiv te korupcije zahtijeva multisektorski i sveobuhvatan odgovorTo je zaključeno na godišnjoj nacionalnoj konferenciji o borbi protiv korupcije na lokalnom nivoukoju je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO).

Šef odjeljenja za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj GoriHerman Špickazao je da su dobro upravljanje i vladavina prava fundamentalni za svaku demokratsku državu.

Zato su reforme u oblasti vladavine prava važne i kritičnea EU je mnogo puta naglasila da će se napredak Crne Gore u reformi oblasti vladavine prava odrediti brzinu pregovora“, naveo je Špic.

On je kazao da mu je drago što primjećuje da sve više crnogorskih građana na lokalnom nivou „diže glas“, ukazuje na slučajeve korupcije i preduzima akcije kako bi zaštitili javni interesIzražavanje nezadovoljstva nije samo pravoveć i dužnost građananaglasio je Špic.

„Korupcija na lokalnom novou, kao i u svakom drugom obliku, neće nestati sama po sebi. Zahtjeva akcije, bolne rezove, učinkovite procese koje treba da sprevodu kompetentne vlasti, ali i snažnu političku volju“, poručio je Špic.

Borba protiv korupcije na lokalnom nivou, ključni je izazov u izgradnji vladavine prava, kao temelja demokratskog društva kojem teži Crna Gora, ocijenila je ministarka javne uprave, Suzana Pribilović. Prema njenim riječima, jedna od osnovnih karakteristika demokratije je transparentnost sistema. Kroz donošenje novog zakona o lokalnoj samoupravi, pojasnila je Pribilović, pokrenut je niz aktivnosti koji treba da doprinese unapređenju transparentnosti lokalnih samouprava.

„Dobra javna uprava je samo ona koja pravi servis građana na svim nivoima i u svakom trenutku i koja je svakog dana osvješćenja da je tu zbog građana koji je plaćaju“, istakla je Pribilović.

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević kazala je da je korupcija ostavlja razorne posljedice i šteti svim građanima. Ona je kazala da ključne poluge borbe protiv korupcije imaju višak neprimjerenog političkog uticaja a manjak integriteta, stručnosti i hrabrosti što predstavlja ozbiljno ograničenje za suštinsku borbu protiv korupcije.

„Zato su promjene u ovim ključnim institucijama neophodne kako bi se kreirao ambijent u kojem korupcija neće biti kao danas nekažnjiva pojava i u kojem partijski i partikularni interesi neće biti iznad zakona“, rekla je Uljarević.

Godišnja konferencija organizovana je u okviru projekta „Stavimo korupciju u muzej!“ koji CGO sprovodi u saradnji sa nekoliko nevladinih organizacija, Ministarstvom državne uprave i Agencijom za borbu protiv korupcije. Predstavlja treću fazu u sprovođenju šireg programa CGO koji finansira Evropska unija, a koji ima za cilj da doprinese smanjenju korupcije na lokalnom nivou.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име