„Šta građani treba da znaju o korupciji”

0
6

Nevladina organizacija „Euromost” kroz projekat „Budi aktivni građanin protiv korupcije” organizovala je tribinu na temu: „Šta građani treba da znaju o korupciji”. Na tribini je govorio profesor Pravnog fakalteta u Podgorici Velimir Rakočević, a učestvovali su potpredsjednik opštine Bijelo Polje Ernad Suljević, rukovodioci organa lokalne uprave, predstavnici bjelopoljskih nevladinih organizacija i građani.
Rakočević je govorio o tome šta se sve može nazvati korupcijom, koji su rizici od pojave korupcije u lokalnoj upravi, kao i u lokalnim državnim institucijama, šta u lokalnoj upravi i lokalnim državnim institucijama može dovesti do korupcije i koje su posledice.

Na pitanje predstavnika civilnog sektora da li je u poslednje dvije godine u Crnoj Gori korupcija u porastu, on je kazao da postoji stalni i apsolutni i realni porast ovog oblika kriminala i to vrlo izražen i da se u poslednje dvije godine značajno povećao.

-Sve to izaziva veliku zabrinutost i svi izvještaji govore upravo o tome da je prevencija zatajila i da se slabo radi na uzrocima korupcije, kazao je Rakočević.

Potpredsjednik opštine Ernad Suljević naveo je aktivnosti koje je lokalna uprava realizovala u borbi protiv korupcije poslednjih godina, istakavši da mogu slobodno kazati da su rezultati dobri i da se Opština Bijelo Polje nalazi u vrhu kad je riječ o prevenciji korupcije na lokalnom nivou.

Predsjednik NVO „Euromost” Almer Mekić kazao je da Opština Bijelo Polje jeste primjer ostalim opštinama na sjeveru kad je riječ o prevenciji korupcije na lokalnom nivou i primjer kako jedna opština treba da djeluje na planu antikorupcije. On je istakao da nijesu zadovoljni djelovanjem u toj oblasti u ostalim opštinama na sjeveru države, apelujući na Zajednicu opština da izvrši pritisak prema lokalnim upravama da donesu lokalne akcione planove za borbu protiv korupcije.

Mekić je takođe apelovao i na Opštinu Bijelo Polje da konačno završi isvoj lokalni akcioni plan i dostavi ga lokalnom parlamentu na usvajanje

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име